Fialottan

i äventyret livet!

Dramatik på Malmös gator!

Kategori: Fialottas

Idag var vi rejält rädda när vi var på stan jag och Stina... Riktigt otäck stämning på stan!



Citerat ur sydsvenskan:



Efter tre timmar beslutade sig sverigedemokraterna för att inte genomföra sitt torgmöte i Malmö. Mötet urartade när 500 motdemonstranter överröstade talarna. 16 motdemonstranter har omhändertagits av polis.

Det var ett tiotal personer från Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) som försökte hålla ett torgmöte på hörnet vid Skomakaregatan-Södergatan. Mötet skulle ha börjat vid 12.00. Efter några minuter blev de överröstade av motdemonstranterna.

Sverigedemokraterna gjorde flera försök att hålla torgmötet, men det gick inte att höra vad de sa. Vid 14.30 beslutade de sig för att avsluta mötet.

Först uppgav polisen att 250 motdemonstranter hade samlats på platsen. Efter två timmar hade antalet fördubblats.
- Vi bedömmer att det är 500 demonstranter plus ett stort antal nyfikna, sa Ewa-Gun Westford, informationsansvarig vid polisen i södra Skåne.

Sydsvenskans reporter på plats, Kenan Habul, uppgav vid 12.30 att det var fullt kaos på platsen.
- Bland annat har ägg kastats och med hjälp av oljud försöker motdemonstranterna överrösta talarna, sa han.

Polisens strategi var att tvinga bort motdemonstranterna från platsen, till tvärgatan Kalendegatan. Det skedde med hjälp av hästar, hundar, speciella fordon och specialutbildade poliser.

Resultatet blev att motdemonstranterna sprang tillbaka till korsningen.
- De springer runt kvarteret. Vi lyckas inte hålla alla gatorna, sa Ewa-Gun Westford vid 14-tiden.

Poliskommenderingen var stor eftersom polisen kände till att det skulle bli många motdemonstranter. Efter två stökiga timmar förstärktes styrkan med flera piketbussar med påslagna sirener.

Polisen har lagfört 16 personer. Det är personer som har kastat saker och stört ordningen på andra sätt.
- Det handlar om plockingripanden. Personer som har kastat föremål är misstänkta för ofredande och personer som har trotsat polisen är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten, säger Ewa-Gun Westford.

De omhändertagna personerna har körts en bit bort från platsen där de har identifierats. Sedan har de släppts på fri fot.

Två personer förhördes vid 15.45 på polishuset i Malmö.

Vid 14.30 fick SOS larm om att en äldre handikappad man hade blivit omkullsprungen i samband med stökigheterna. Ambulans körde till platsen och plåstrade om honom.

Det var få personer på platsen som ville tala med Sydsvenskan eller ställa upp på bild. De ville inte heller tala om vad de heter.

En sverigedemokrat som först uppgav att han var missnöjd med polisens insats sa vid 14-tiden att polisen gjort ett bra jobb.
- Han sa att han tycker det är skrämmande att de håller på att störa mötet, säger reporter Kenan Habul.

Sydsvenskan har också pratat med en ung kvinna som tycker att det är en skyldighet att störa sverigedemokraternas möte.
- Det är deras demokratiska rätt att hålla mötet och vår demokratiska rätt att säga vad vi tycker om det.

SDU:s förra torgmöte i Malmö, den 4 oktober, blev stört av motdemonstranter på liknande sätt. Det var anledningen till att de försökte hålla ett nytt torgmöte idag.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: